Pomysły na sylwestrowo-noworoczne przekąski

Warszawa, 31 grudnia 2018 r.
Informacja prasowa

Pomysły na sylwestrowo-noworoczne przekąski

Nowy Rok to święto obchodzone niemal we wszystkich kulturach, niezależnie od dnia, w jaki wypada. A nie zawsze jest to 1 stycznia. Wszędzie jednak dzień ten jest obchodzony bardzo uroczyście. Bez względu na to czy wieczór poprzedzający go, czyli tradycyjny Sylwester, spędzimy w większym gronie znajomych czy tylko z najbliższą nam osobą – warto przygotować odpowiedni poczęstunek. W końcu taka noc już się nie powtórzy. 😉

Z Sylwestrem, a więc dniem poprzedzającym Nowy Rok związane jest wiele zabawnych przesądów: zamykanie wszystkich spraw przed tym dniem, aby w Nowy Rok wejść z „czystą kartą”, staranny ubiór, który ma w przyszłości przynieść powodzenie u płci przeciwnej, zaopatrzenie lodówki w jedzenie, a portfela w pieniądze, co zgodnie z zasadą ,,jaki Sylwester, taki cały przyszły rok” ma przynieść dobrostan. Zwyczaje związane z tym dniem można mnożyć, jednak jedno jest pewne: jest to czas zabawy w gronie najważniejszych w naszym życiu osób. Marka Delecta podpowiada jak przygotować pyszny poczęstunek, który nie zajmie nam dużo czasu i pozwoli na wygospodarowanie dodatkowych minut dla nas samych, a naszych gości lub gospodarzy, do których udajemy się na sylwestrowo-noworoczną domówkę, z pewnością zachwyci.

Eklerki z ciasta francuskiego z owocami
Składniki
• 1 opakowanie eklerków marki Delecta
• 350 ml schłodzonego mleka
• 1 opakowanie posypki kuleczki czekoladowe Decorada
• dowolne świeże lub mrożone owoce
• 3 łyżki cukru pudru
Eklerki to pyszny deser w stylu „finger food”, który idealnie sprawdzi się podczas zabawy sylwestrowej.
Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto do przygotowania eklerków przygotowujemy zgodnie z przepisem na pudełku. Po upieczeniu studzimy ciasto i przekrawamy je wzdłuż na dwie części. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, wsypujemy zawartość opakowania z kremem i miksujemy na najwyższych obrotach przez klika minut. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy krem do eklerów. Na wierzchu kremu układamy owoce i posypujemy Decoradą. Na koniec ciasto przykrywamy drugim kawałkiem eklerka. Wierzch prószymy cukrem pudrem.
Słodki eklerek gotowy!

Mimosa cupcakes
Składniki
Ciasto:
• 200 g mąki
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
• ¼ łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
• ¼ łyżeczki soli
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 115 g miękkiego masła
• 200 g cukru
• 3 białka jaj rozmiar L
• 2 łyżki skórki cytrynowej
• opcjonalnie 1 opakowanie cukru cytrynowego Delecta
• 80 g tłustej śmietany 30%
• 30 ml soku pomarańczowego
• 120 ml szampana (lub musującego białego wina jak Prosseco czy Cava)
Krem:
• 180 ml szampana
• 200 g sera mascarpone
• 100 g cukru pudru
Dekoracja:
• 1 opakowanie skórki pomarańczowej Bakalland
• plasterki pomarańczy
Czy cupcakes mogą być wykwintnym deserem? Jak najbardziej! Zwłaszcza w towarzystwie szampana, który jest wręcz nieodzownym elementem zabawy sylwestrowej.
Przygotowujemy blaszkę na babeczki wyłożoną papilotkami, a piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu). W misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W drugiej misce ubijamy masło na krem, a następnie dosypujemy cukier i ubijamy na najwyższych obrotach kolejne 2-3 minuty. Do kremu dodajemy białka jajek i ekstrakt waniliowy, całość miksujemy na średnich obrotach. Następnie wsypujemy do masy skórkę cytrynową i wlewamy śmietanę. Mieszając krem na wolnych obrotach, dodajemy stopniowo suche składniki do momentu, aż masa będzie gładka. Do masy dodajemy sok pomarańczowy i szampana, całość delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy do papilotek. Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut, a następnie wyjmujemy i studzimy. Do rondla wlewamy szampana i gotujemy do momentu, aż jego ilość zredukuje się do ¼. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy ser mascarpone, a następnie dodajemy cukier puder i odparowanego szampana. Krem wykładamy na babeczki łyżką lub szprycą cukierniczą. Wierzch dekorujemy skórką pomarańczową, plastrami pomarańczy.
Jesteśmy pewni, że te babeczki dla dorosłych zrobią furorę na niejednej domówce!

Pinacolada smoothie
Składniki
• 1 średni ananas
• 100 ml mleka kokosowego
• 200 ml mleka sojowego
• 5 łyżek syropu klonowego
• 1 opakowanie cukru cytrynowego Delecta
• skórka ananasa
• kolorowe słomki
Pinacolada smoothie to szybki i prosty przepis na to, aby z owocu ananasa wyczarować pyszny koktajl, który zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym!
Ananasa obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki o kształcie nieregularnej kostki. Kilka większych kawałków i ładniejszą skórkę zostawiamy do dekoracji. Owoce miksujemy lub blendujemy z mlekiem kokosowym, mlekiem sojowym, syropem klonowym i cukrem cytrynowym. Gotowe smoothie przelewamy do szklanek i ozdabiamy kawałkami owoców, skórką, słomkami i pikami.
Pyszny koktajl, który może być elementem imprezy w stylu hawajskim gotowy. Aloha!

Więcej świątecznych inspiracji można znaleźć na https://delektujemy.pl
Dodatkowe informacje:

Delecta to marka spożywcza z wieloletnią tradycją, ciesząca się zaufaniem konsumentów, ceniona za szczerość, autentyczność i wysoką jakość oferowanych produktów. Choć firma w tym roku obchodzi 25-lecie swojego istnienia, to jej tradycja sięga aż 1816 roku. Marka oferuje konsumentom szeroki wybór deserów, mieszanek, przypraw oraz dodatków do domowego wypieku ciast. W portfelu producenta znaleźć można również markę Anatol – niskoprzetworzoną, zbożową kawę ekspresową w saszetkach, a także zupy w proszku, w tradycyjnych polskich smakach. Firma stale rozszerza swój asortyment, dopasowując go do dynamicznie zmieniających się upodobań klientów. Dbałość o doskonały smak oraz czysty skład, to motto, przyświecające wszystkim produktom marki. Delecta od 2015 roku wchodzi w skład grupy kapitałowej Bakalland.
Więcej informacji na stronie: www.delecta.pl
Ciekawe przepisy na ciasta i desery można znaleźć tutaj: www.delektujemy.pl

Authors
Top