Wielkanocny baranek z domowego masła

Wielkanocny baranek z domowego masła!

Czego będziemy potrzebować?
– Śmietanka 42% 200ml (np. od OSM Piątnica – 2szt.)
– mikser
– wysokie naczynie
– drewniana foremka

Wykonanie domowego masła:
Dwie schłodzone śmietanki wlać do wysokiego naczynia, a następnie ubijać ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka, należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.
Wykonanie baranka z masła:
Formę do baranka należy namoczyć w zimnej wodzie. Następnie posypać solą, wypełnić domowym masłem i wstawić do zamrażalnika na ok. 20 minut.
Smacznego!

Authors

Related posts

Top