zwyczaje

Gęsina na św. Marcina ” gęsie mięso w wydaniu Ewy Wachowicz

Warszawa, 9 listopada 2020 r.

Gęsina na św. Marcina ” gęsie mięso w wydaniu Ewy Wachowicz

11 listopada na imieninach Świętego Marcina króluje : gęsina. Aby przybliżyć tradycję spożywania tego szlachetnego mięsa, najpiękniejsza kobieta polskiej kuchni, Ewa Wachowicz specjalnie dla marki Appetita przygotowała autorskie przepisy z gęsiną w roli głównej.

Obchody Święta Niepodległości i Dnia Świętego Marcina to doskonałe okazje, by zaserwować gęsinę, która idealnie sprawdzi się do dań popisowych. Gęś ma najbardziej szlachetne mięso spośród drobiu. Jest smaczna, a przy tym bardzo zdrowa i wartościowa, dlatego warto o niej pamiętać nie tylko w listopadzie.

Niedocenianą, a jednocześnie coraz bardziej popularną w Polsce gęsinę można przygotować na wiele sposobów. Kulinarną przygodę z nią warto rozpocząć od sprawdzonych przepisów. Gęsina przygotowana według autorskich propozycji Ewy Wachowicz dla marki Appetita uświetni uroczyste obiady i wykwintne kolacje. Gęś faszerowaną kapustą czy gęsie nóżki w czerwonym winie z żurawiną zachwycą smakiem i niezwykłym aromatem.

Gęś faszerowana kapustą
Składniki :
€˘ 1 cała gęś (4-5 kg)
€˘ Sól
€˘ Majeranek Appettita
€˘ Tymianek Appettita
€˘ 250 g boczku w plastrach
€˘ 2 szklanki miodu pitnego

Farsz
€˘ 1 ˝ kg kapusty kiszonej
€˘ 1 łyżka tłuszczu z gęsi
€˘ 250 g boczku
€˘ 5 cebul
€˘ 5 ząbków czosnku
€˘ 50 g suszonych grzybów (namoczonych)

Opis przygotowania:
Tuszkę umyć i oczyścić. Z wnętrza wyjąć cały tłuszcz. Przyprawić solą, tymiankiem i majerankiem ” w środku i na zewnątrz. Przełożyć do dużego naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Kapustę kiszoną przełożyć do garnka. Dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (ewentualnie podlać wodą), przykryć i na wolnym ogniu dusić do miękkości.
Na patelni wytopić trochę gęsiego tłuszczu. Dorzucić pokrojony w kostkę boczek. Gdy się zrumieni, dodać pokrojone w piórka cebule. Po chwili dołożyć posiekany czosnek. Wymieszać i przesmażyć. Dorzucić do kapusty. Pod przykryciem dusić przez ok. 20 minut.
Farsz nałożyć do gęsi. Skórę spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą. Tuszkę obłożyć plastrami boczku i podlać odrobiną miodu pitnego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piec przez ok. 4 godziny pod przykryciem. Potem zwiększyć temperaturę do 200 °C i piec ok. 30-45 minut, by nadać gęsi złotego koloru (czas zależy od wagi gęsi). Co ˝ godziny podlewać mięso miodem pitnym. Gęś podawać z sosem spod pieczenia i ziemniakami w mundurkach.

Gęsie nóżki w czerwonym winie z żurawiną
Składniki:
€˘ 4 gęsie nóżki
€˘ 2 łyżeczki Tymianku Appetita
€˘ Sól czosnkowa Appetita
€˘ 100 g suszonej żurawiny np. Siesta
€˘ 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
€˘ Smalec gęsi lub masło klarowane do smażenia

Opis przygotowania:
Gęsinę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą czosnkową i tymiankiem. Zostawić w lodówce na parę godzin, by mięso się zamarynowało. W rondlu rozgrzać łyżkę tłuszczu, obsmażyć udka, podlać czerwonym winem, dodać żurawinę i dusić do uzyskania miękkości. Podawać z pieczonymi ziemniakami z przyprawą do ziemniaków i modrą kapustą.

Producent: Colian Sp. z o.o.
Marka: Appetita
Produkty:
€˘ Majeranek Appetita (8 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
€˘ Tymianek Appetita (10 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
€˘ Sól czosnkowa Appetita (30 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *