Wielkanoc

Słodka Wielkanoc

Informacja prasowa ” Diamant
Kwiecień 2019

Słodka Wielkanoc
Wybierz odpowiedni cukier do swojego wypieku

Słodkie wypieki są nieodłącznym elementem tradycji wielkanocnych. Lukrowana baba, bogato zdobiony mazurek, puszysty sernik ” bez tych pysznych ciast trudno wyobrazić sobie idealne święta. Oprócz popisowych słodkości, warto sięgnąć również po inspirujące receptury, których sekret tkwi w odpowiednio dobranych składnikach, m.in : w cukrze! Diamant podpowiada, jak wyczarować wielkanocne desery marzeń i jaki rodzaj cukru do tego wybrać.

Podczas Świąt staramy się, aby wszystkie dania na stole oczarowały gości smakiem i przepięknymi zdobieniami. Widmo zakalca, grudek w cieście czy roztopionych dekoracji spędziło sen z powiek każdemu, kto próbował sztuki cukierniczej w domowym zaciszu. W wypiekach liczą się bowiem szczegóły, które decydują o sukcesie wypieku i olśniewającym efekcie podczas świątecznego przyjęcia.

Trzy rodzaje cukru ” nieskończenie wiele inspiracji
Podstawą deserów i ciast jest : cukier, często jednak sięgamy po tradycyjne kryształki, dodając je do każdego rodzaju ciast. Tymczasem różne rodzaje cukru są odpowiednie do różnych receptur. Cukier Puder Diamant będzie idealny do ubijania piany z białek, lekkich ciast i każdej polewy, która dzięki słodkiemu pyłkowi stanie się aksamitna i jednolita. Z kolei Cukier Drobny Diamant doskonale pasuje do delikatnych ciast i deserów z biszkoptami. Szybko się rozpuszcza, dzięki czemu możemy zapomnieć o grudkach. Grubą Rafinadę Diamant warto wykorzystać do : dekoracji. W przeciwieństwie do cukrów drobnych, Rafinada nie rozpuszcza się i nie zmienia zabarwienia, tworząc idealną dekorację ciast i ciasteczek, na których urocze kryształki prezentują się wyjątkowo apetycznie.

Może w tę Wielkanoc zaskoczysz gości ciasteczkami marmurkowymi w wydmuszkach albo marchewkowymi muffinkami z likierem jajecznym? Te oryginalne pomysły na przekąski podczas Świąt z pewnością podbiją serce i podniebienie niejednego miłośnika słodkości!

Małe ciasteczka marmurkowe w foremkach ” na 12 wydmuszek

Składniki:
€˘ 2 jajka
€˘ 75 g masła lub margaryny
€˘ 75 g DIAMANT Cukier Drobny
€˘ 1 opakowanie cukru waniliowego
€˘ 75 g mąki
€˘ ˝ łyżeczki proszku do pieczenia
€˘ 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
€˘ 1 łyżka stołowa kakao
€˘ 1-2 łyżki stołowe oleju roślinnego
€˘ 2 łyżki stołowe wody
€˘ 10 pustych skorupek po jajkach (wydmuszki)

Sposób przygotowania:
Z mąki, margaryny, jajek, cukru drobnego i waniliowego oraz proszku do pieczenia przygotować ciasto, a następnie podzielić je na pół. Do jednej części dodać kakao, kawę i 2 łyżki wody. Przygotować wydmuszki, zostawiając większy otwór na górze. Wydmuszki wymyć zimną wodą i do każdej wlać odrobinę oleju- rozprowadzić po wnętrzu skorupki. Każdą z wydmuszek owinąć folią aluminiową i umieścić w foremce na muffiny. Wydmuszki napełnić na przemian jasnym i ciemnym ciastem- maksymalnie do wysokości 2/3. Ciasto wlewać za pomocą rękawa cukierniczego. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w temperaturze między 180 ” 200 stopni Celsjusza.

Marchewkowe muffinki z likierem jajecznym

Składniki:
€˘ 50 g siekanych migdałów
€˘ 300 g marchewki oczyszczonej
€˘ ˝ laska wanilii
€˘ 5 jajek
€˘ 250 g DIAMANT Cukier Gruba Rafinada
€˘ 150 g mąki
€˘ Opakowanie proszku do pieczenia
€˘ 125 g mielonych orzechów laskowych
€˘ 75 g mielonych migdałów
€˘ Szczypta soli
€˘ Szczypta cynamonu
€˘ Szczypta gałki muszkatołowej
€˘ 100 ml oleju

Kremowe przybranie:
€˘ 250 g serka mascarpone
€˘ 3-4 łyżki stołowe likieru jajecznego
€˘ 70 g DIAMANT Cukier Puder
Sposób przygotowania:
Muffinki:
Siekane migdały delikatnie uprażyć na średnio nagrzanej patelni. Marchewkę zetrzeć na tarce. Wyciągnąć miąższ z wanilii. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem. Ciasto włożyć do kolorowych papilotek i ułożyć na blasze do pieczenia muffinek. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 ” 25 minut. Zostawić do wystygnięcia.
Kremowe przybranie:
Wymieszać mascarpone, likier i cukier puder Diamant na gładką, jednorodną masę.
Nasza rada:
Uszy zająca przygotowane są z białej i ciemnej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę uformować w odpowiedni kształt na folii aluminiowej i schować do lodówki do momentu, aż stwardnieją. Jeżeli muffinki mają być przygotowane dla dzieci- likier można zastąpić śmietanką.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *