Przepis na pączki z nadzieniem toffi

INFORMACJA PRASOWA
Warszawa, styczeń 2013 r.

Przepis na pączki z nadzieniem toffi

Przed nami Tłusty Czwartek, dzień w którym trudno oprzeć się słodkim pysznościom. W naszym menu tradycyjnie rządzą faworki i oczywiście pączki posypane nieprzyzwoitą ilością cukru pudru lub jak to woli – oblane lukrem. Z myślą o wielbicielach tych krągłych przysmaków przygotowaliśmy przepis, który polecamy wszystkim pączkowym łasuchom.

Składniki:

Ciasto:

250 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej)
3 łyżki stołowe cukru
500 g mąki pszennej tortowej, przesianej
szczypta soli
1 łyżka stołowa cukru wanilinowego
1 jajko (w temperaturze pokojowej)
4 żółtka (w temperaturze pokojowej)
4 łyżki stołowe masła (40 – 50 g), roztopionego i ostudzonego
2 łyżki stołowe spirytusu
1 litr oleju np. rzepakowego, smalcu, lub innego oleju
1 puszka masy kajmakowej np. Bakalland
1 opakowanie skórki pomarańczowej np. Bakalland
około 100 g cukru pudru
lukier (około 250 g cukru pudru i 1 – 2 łyżki wody lub soku z cytryny)

Sposób przygotowania:

Podgrzać mleko, aby było ciepłe (ale nie gorące). Wlać do pojemnika lub miski, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszać i wstawić do garnka z bardzo ciepłą wodą. Odstawić na około 15 minut do czasu, aż drożdże porządnie się spienią. W międzyczasie przesiać mąkę do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy.

Jajko i żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę. Do miski z mąką przelać wyrośnięte drożdże i wymieszać łyżką. Dodać ubite jajka i mieszać dalej. Następnie dokładnie wyrobić ciasto (ręką przez około 15 – 20 minut lub odpowiednią końcówką miksera przez 10 – 15 minut). Gdyby ciasto bardzo trudno się wyrabiało, było za gęste, można dodać 2 – 3 łyżki ciepłego mleka. Wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki. Wtedy do wyrobionego ciasta dodać roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zagnieść lub zmiksować ciasto do całkowitego połączenia się składników. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (np. blisko źródła ciepła, bez przeciągów – na około 1 lub 1 i 1/2 godziny do czasu, aż ciasto znacznie zwiększy objętość).

Stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypać mąką, wyłożyć ciasto i powygniatać przez około 2 – 3 minuty pozbywając się w ten sposób pęcherzy powietrza. Ciasto wyklepać na niezbyt duży placek o wysokości ok. 2 cm. Ostrą szklanką o średnicy około 6,5 cm wyciąć kółka z placka. Z pozostałego ciasta ulepić kulkę, zagnieść, rozpłaszczyć i powycinać resztę krążków.

Krążki rozłożyć równomiernie na stolnicy, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 – 45 minut do wyrośnięcia. Ponieważ pączki będziemy nadziewać po usmażeniu, przekładamy masę kajmakową do rękawa cukierniczego zaopatrzonego w ostrą i długą końcówkę. Na 15 minut przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać olej (długo i powoli, w dużym i szerokim garnku) do temperatury 180 stopni (można sprawdzić przez wrzucenie kawałeczka ciasta do oleju – jeśli od razu wypłynie na wierzch, temperatura jest właściwa). Przygotować 3 talerze wyłożone ręcznikami papierowymi oraz łyżkę cedzakową.

Rekomendujemy posypać dużą ilością cukru pudru – przez sitko lub jeśli wolicie zrobić lukier – do miski wsypać cukier puder i dodać 1 łyżkę wody, wymieszać, dodać jeszcze więcej wody (stopniowo), aż lukier będzie odpowiednio gęsty. Do lukru można dodać też skórkę pomarańczową.

Pączki_aranż_m

Wyrośnięte pączki wkładać na odpowiednio nagrzany olej (smażymy partiami, po około 5 pączków przy jednym podejściu) i smażyć przez około 2 minuty z każdej strony. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, ponieważ w środku będą jeszcze surowe. Podczas smażenia regulować temperaturę oleju, aby drastycznie nie zwiększała się i nie obniżała. Paczki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki. Smażyć następne pączki jak poprzednio. Pączki ostudzić i nadziewać masą kajmakową (najlepiej Bakalland) wciskając głęboko końcówkę szprycy i wyciskając pożądaną ilość nadzienia. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem ze skórką pomarańczową.

Smacznego!

Więcej informacji: www.bakalland.pl

BAKALLAND S.A. to lider rynku bakalii w Polsce i zarazem jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek w kategorii (88% świadomości marki w grupie kobiet 25-54 lata). Spółka rozpoczęła działalność w 1991 roku (od 2006 roku akcje spółki notowane są na GPW), poprzez akwizycje i rozwój organiczny zbudowała silną Grupę Kapitałową, która stała się wiodącym graczem
w Europie Środkowo-Wschodniej w zakresie sprzedaży bakalii. Celem Grupy jest konsekwentny rozwój organiczny, poszerzenie portfela asortymentu o nowe linie produktowe oraz umacnianie pozycji marek BAKALLAND i Orico.

Authors

Related posts

Top