Żywność

Trzy pokolenia przy wielkanocnym stole

Informacja prasowa Warszawa, 9 kwietnia 2019 r. Prostota cechująca kuchnię babci, obfitość dań mamy i wreszcie nowoczesność w przepisach wnuczki i córki. Trzy pokolenia spotykają

Informacja prasowa
Warszawa, 9 kwietnia 2019 r.

Prostota cechująca kuchnię babci, obfitość dań mamy i wreszcie nowoczesność w przepisach wnuczki i córki. Trzy pokolenia spotykają się przy stole wielkanocnym. Jaki jest tego efekt? Sprawdź, przyrządzając staropolską paschę z morelami, śliwkowo-orzechową roladę z indyka oraz jajka faszerowane chrupiącą niespodzianką.

Pascha morelowa jak u babci
Składniki:
€˘ 75 dkg twarogu
€˘ 100 g Moreli suszonych Bakalland
€˘ 4 żółtka
€˘ 100 ml śmietanki 30%
€˘ 150 g masła
€˘ 200 g cukru pudru
€˘ cukier waniliowy

Pół opakowania moreli zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Ser dwukrotnie mielimy. Ĺťółtka ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy miękkie masło, śmietankę oraz cukier waniliowy. Odsączamy morele i kroimy je w kostkę. Do masy stopniowo dokładamy ser i pokrojone morele. Masę przekładamy do wysokiej formy wyłożonej gazą. Paschę wkładamy do lodówki do stężenia. Gotową paschę przekładamy na paterę, zdejmujemy gazę, całość ozdabiamy całymi suszonymi morelami.

Rolada z indyka z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi od Mamy
Składniki:
€˘ 1 kg filetu z indyka
€˘ 200 g Śliwek całe owoce Bakalland
€˘ 100 g Orzechów włoskich Bakalland
€˘ ˝ łyżeczki majeranku
€˘ ˝ łyżeczki mielonego imbiru
€˘ sól, pieprz
€˘ oliwa z oliwek

Filet płuczemy, osuszamy i rozcinamy wzdłuż. Rozkładamy mięso i lekko rozbijamy. Mięso oprószamy solą, pieprzem, imbirem i majerankiem. Śliwki kroimy w plasterki i układamy na rozłożonym filecie. Orzechy włoskie siekamy i posypujemy nimi ułożone śliwki. Rolujemy mięso z indyka i spinamy wykałaczkami. Smarujemy oliwą z oliwek. Roladę przekładamy do nasmarowanego olejem żaroodpornego naczynia. Przykrywamy filet folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.

Chrupiące faszerowane gniazdka od Córki
Składniki:
€˘ 10 jajek
€˘ 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
€˘ 4 gałązki tymianku
€˘ 5 korniszonów
€˘ 100 g pieczarek
€˘ sól, pieprz
€˘ majonez

Jajka gotujemy i studzimy przed obraniem. Obrane jajka kroimy na połówki i delikatnie wyjmujemy z nich żółtka. Na patelni podsmażamy pieczarki z posiekanymi gałązkami tymianku, w trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Następnie korniszony, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do wystudzonych pieczarek. Do wszystkich składników dodajemy Chrupiącą sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowym farszem wykładamy jajka. W osobnym naczyniu ugniatamy żółtka z łyżką majonezu na gładką masę, a następnie za pomocą rękawa dekoracyjnego, wyciskamy żółtka na jajka. Całość ozdabiamy gałązkami tymianku i posypujemy pieprzem do smaku.
_________________________________________________________________________________

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *