Krem ze skorzonery, sa??atka z pomara??czami i pizza z ananasem

Og??lnopolski Program Promocyjny ??Doce?? polskie?

Krem ze skorzonery, sa??atka z pomara??czami i pizza z ananasem. Brzmi egzotycznie? Tymczasem przepisami na te dania dziel? si? rodzime firmy, laureaci programu promocyjnego ??Doce?? polskie?. Zapraszamy do rozsmakowania si? w propozycjach idealnych np. na karnawa??owe spotkania.

Trzy przepisy na karnawa??owe specja??y

Karnawa?? sprzyja spotkaniom z przyjaci????mi i rodzin?. Czym podj?? go??ci? Zach?camy do przetestowania przepis??w na pizz? z ananasem, zup?-krem ze skorzonery oraz sa??atk? z jab??kami i pomara??czami. Cho? nazwy da?? brzmi? egzotycznie, s? to propozycje polskich producent??w ??ywno??ci.
Sk??adnikami smakowitych potraw s? rodzime produkty spo??ywcze, kt??rych najwy??sza jako??? zosta??a potwierdzona certyfikatem Og??lnopolskiego Programu Promocyjnego ??Doce?? polskie? i tytu??em TOP PRODUKT. Artyku??y spo??ywcze sygnowane charakterystycznym bia??o-czerwonym znakiem z konturami naszego kraju otrzyma??y od Lo??? Ekspert??w programu ??Doce?? polskie? (w kt??rej zasiadaj? specjali??ci z wieloletnim do??wiadczeniem w bran??y spo??ywczej) wysokie noty za smak, wygl?d i stosunek jako??ci do ceny.

I. Sa??atka z jab??kiem i pomara??czami
Sp????dzielcza Mleczarnia Spomlek, producent ser??w Serenada, zaprasza do odwiedzenia smakowitej krainy ??????tych ser??w. Pod adresem www.serenada.com.pl mo??na znale??? przepisy kulinarne na r????norodne dania z tym produktem, a tak??e porady i ciekawostki na jego temat. W??r??d receptur znajdziemy m.in. pomys?? na sa??atk? z jab??kiem i pomara??czami (do przygotowania dania potrzebny jest alkohol, wi?c to propozycja dla os??b pe??noletnich).

Sk??adniki:
– 2 winno-s??odkie jab??ka
– 1 ??y??ka soku z cytryny
– 2 pomara??cze
– 30 dag sera Salami Serenada, nagrodzonego certyfikatem ??Doce?? polskie? i tytu??em TOP PRODUKT
– 20 dag chudej szynki
– ulubione, r????norodne sa??aty
– 2 ga???zki selera naciowego
– 2 ??y??ki rodzynek
– 2 suszone figi
– 4 suszone daktyle
– kieliszek aromatycznego alkoholu (brandy, nalewka)
– 4 ??y??ki majonezu
– s??l, pieprz

Spos??b przygotowania:
Rodzynki zalewamy brandy i zostawiamy na kilkana??cie minut. Ser i szynk? kroimy w s??upki jak frytki. Obrane jab??ka kroimy w do??? grub? kostk?, po czym skrapiamy je sokiem cytryny. Przy u??yciu ostrego no??a, wykrawamy sk??rki z pomara??czy, a nast?pnie spomi?dzy b??onek wycinamy filety (lub dok??adnie obieramy owoce i dzielimy je na cz?stki), a z pozosta??o??ci wyciskamy sok i mieszamy go z majonezem. Figi kroimy w plastry, a daktyle wzd??u??, na po????wki. Na talerzu rozk??adamy sa??aty, cz?stki selera, a nast?pnie ser i szynk?, po czym dodajemy rodzynki, daktyle i plastry figi. Skrapiamy sa??at? sosem majonezowym. Sa??atk? mo??na przygotowa? z r????nych sa??at i dowolnych bakalii.

II. Rozgrzewaj?ca zupa – krem ze skorzonery
Zupa – Krem ze skorzonery z pra??onymi pestkami dyni i Zdrowym Olejem Rzepakowym Green Spoon – tak brzmi pe??na nazwa potrawy, kt??rej g????wnym sk??adnikiem jest w???ymord (czarny korze??). Dope??nieniem gotowego dania jest olej z oferty firmy Green Spoon. Kulinarne inspiracje i porady mo??na znale??? na stronie internetowej producenta, www.green-spoon.com.
Skorzonera – inaczej w???ymord lub czarny korze??, powoli wraca do ??ask. Specja?? ma sporo zastosowa?? kulinarnych, jest bardzo syc?cy i nie ma w????kien. Zawiera s??d, potas, magnez, wap??, ??elazo, fosfor, chlor, karoten oraz witaminy: E, B1, B2, C.
Ciekawostk? stanowi fakt, i?? w czasach antycznych sok z tego warzywa by?? doskona??ym remedium na jad ??mii. W wyrazistym smaku przypomina szparagi, jednak nie jest tak delikatny.
Sk??adniki na 4 porcje:
– 1 kg skorzonery
– 250 g ziemniak??w
– 5 z?bk??w czosnku
– 3 ??y??ki soku z cytryny
– 0,7 l bulionu warzywnego
– 80 g pestek z dyni
– 40 ml Zdrowego Oleju Rzepakowego Green Spoon T??oczonego Tradycyjnie Na Zimno (zdobywca god??a promocyjnego i tytu??u TOP PRODUKT programu ??Doce?? polskie?)
– 150 ml ??mietany krem??wki 36%
– s??l i bia??y pieprz
Spos??b przygotowania:
Skorzoner? i ziemniaki obieramy, kroimy, a nast?pnie gotujemy w bulionie warzywnym. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Ca??o??? miksujemy (najlepiej blenderem) na g??adk?, jednolit? mas?. Dodajemy ??mietan?, sok z cytryny i doprawiamy do smaku sol? i pieprzem. Ca??o??? trzeba zagotowa?.
Je??eli zupa jest zbyt g?sta dolewamy odrobin? wody (wtedy trzeba raz jeszcze sprawdzi? smak i doprawi? w miar? potrzeby i gustu).
Na such? patelni? wsypujemy pestki dyni, po czym pra??ymy je na ma??ym ogniu ci?gle mieszaj?c, a?? do uzyskania lekko rumianego koloru. Zup? podajemy z pestkami dyni i Zdrowym Olejem Rzepakowym Green Spoon T??oczonym Tradycyjnie Na Zimno.
Autorem przepisu jest Chef Krzysztof Pe? (Restauracja Kuchnia Otwarta).

III. Pizza z ananasem i topionym Camembertem
Serki topione maj? w kuchni bardzo wiele zastosowa??. Mo??na si? o tym przekona? odwiedzaj?c stron? internetow? www.serkiwkuchni.pl. Do przygotowania pizzy z ananasem i topionym Camebertem zaprasza firma SERTOP z Tych.

Sk??adniki na pizz? dla 2-4 os??b:
Ciasto:
– 400g m?ki
– 3 dag dro??d??y
– 50 ml oliwy z oliwek
– 1 ??y??eczka cukru
– 1 ??y??eczka soli
– ok. 250 ml ciep??ej wody
Dodatkowo:
– 200 g serka topionego Camembert SERTOP, uhonorowanego god??em promocyjnym i tytu??em TOP PRODUKT programu ??Doce?? polskie?
– 1 szklanka przecieru pomidorowego
– 0,5 dojrza??ego ananasa
– 15 dag szynki pokrojonej w cienkie paski
– 1 papryczka chili
– s??l i pieprz
– oregano
– oliwa z oliwek do polania pizzy
– gar??? roszponki do dekoracji
Spos??b przygotowania:
Dro??d??e mieszamy z cukrem i ciep??? wod?, a nast?pnie dodajemy reszt? sk??adnik??w i zgniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wi?cej wody lub m?ki. Formujemy 2 kule i wa??kujemy je cienko, nadaj?c okr?g??y kszta??t. Brzegi zawijamy tworz?c grubsze boki.
Na pizzy rozsmarowujemy przecier pomidorowy, a nast?pnie k??adziemy pokrojonego Camemberta, szynk? oraz pokrojon? w cienkie kr???ki papryczk? chili.
Ananasa kroimy na ?wiartki: usuwamy zgrubia???, wewn?trzn? cz????, odcinamy boki i przy pomocy no??a oddzielamy mi???sz od sk??rki. Owoc kroimy w kosteczk? i uk??adamy na pizzy. Ca??o??? posypujemy pieprzem, sol? i oregano. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 200 stopni z grzaniem ??od do??u?. Po wyj?ciu tniemy na kawa??ki, dekorujemy roszponk? i skrapiamy oliw? z oliwek.

* * *
Og??lnopolski Program Promocyjny ??Doce?? polskie?
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu ??Doce?? polskie? jest promocja wysokiej jako??ci produkt??w spo??ywczych dost?pnych na polskim rynku. Ich selekcj?, ocen? i przyznaniem certyfikatu ??Doce?? polskie? zajmuj? si? specjali??ci zawodowo zwi?zani z ??ywno??ci? i technologi? ??ywienia, kt??rzy tworz? Lo??? Ekspert??w. Zasiadaj? w niej m.in. cz??onkowie Fundacji Klubu Szef??w Kuchni.
Tw??rca programu ??Doce?? polskie? jest tak??e organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) ?? innowacyjnego przedsi?wzi?cia skierowanego do bloger??w kulinarnych.

Authors
Top